1 млн. долара за стипендии получи Американският университет в България

Friday, September 25, 2009

3821af1e54Американският университет в България получи дарение от 1 милион долара от фондация “Америка за България”, съобщиха от университета. Дарената сума е предназначена за стипендии за най-добрите български студенти, приети в университета. Новата стипендиантска програма ще стартира от есента на 2010 г., за да се подпомогнат талантливи български младежи да получат висококачествено образование. 10 пълни и 60 частични стипендии ще бъдат раздадени, като те ще се отпускат за четирите години на обучение в АУБ.

Частичните стипендии ще покриват 30% ($ 2 500) от академичната такса и са в допълнение към финансовото подпомагане, което университетът отпуска на базата на академичните резултати и финансовото състояние на семейството при прием.

“Това дарение от фондация “Америка за България” ще остави следа в историята на АУБ. Не само защото ще имаме още една възможност да подпомагаме талантливи български студенти да получат отлично образование, но то е и важен индикатор за това, което университетът е постигнал през годините и важната роля, която играят възпитаниците на АУБ в развитието на България”, каза президентът на АУБ д-р Дейвид Хюуайлър.

Фондация “Америка за България” е основана през 2008 г. с цел да подпомогне прехода на България към успешна и конкурентна пазарна икономика. Създаването на фондацията стана възможно благодарение на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), който беше основан през 1991 г., за да помогне развитието на частния сектор в България. БАИФ започна дейността си с първоначален капитал от 55 милиона долара, които в резултат на успешни инвестиции нараснаха до 400 милиона долара.

Фондация “Америка за България” ще използва тези средства, за да подпомогне прилагането на съществени и значими промени в шест сфери: изкуства и култура, археология и опазване на историческото наследство, земеделие и околна среда, гражданско общество и демократични институции, образование и библиотеки, социална сфера.

“В образователния сектор, фондацията се стреми да подобри разпространението на знание чрез подкрепа на съществуващи успешни модели и чрез създаването на нови такива. Американският университет в България е пример, той е образец на висококачествено образование в американски стил “liberal arts”, което изгражда бъдещите лидери на България и региона. Това ни даде основание да изберем АУБ за един от нашите първи партньори в страната”, каза директорът на фондация “Америка за България” Франк Бауер.Още новини..

    None Found

Коментирай новината

Времето в момента

Фиксинг

календар

February 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728