Тази година около 1,9 милиона американци ще изгубят жилищата си

Thursday, April 15, 2010

Собственици на ипотеки и банки в САЩ трябва да започнат да гледат по-реалистично на това как може да бъде разхлабена хватката на необслужваните кредити, която все по-силно притиска жилищния пазар и икономиката в страната. За това призова Елизабет Уорън, ръководител на комисията за контрол на програмата за изкупуване на проблемни активи в американския Конгрес. Правителството е използвало над 700 млрд. долара в борбата си с този проблем, но няма постигнат напредък. Причината е, че и двете страни по проблемните кредити не са достатъчно активни в процеса на преодоляване на трудностите.

Уорън заяви: „Трябва да изтрезнеем и да си кажем – виж, време е да станем реалисти. Време е банките да започнат да гледат реалистично на стойността на ипотеките, време е да се погледне реалистично на отписването на част от главницата по дълговете”. Ангажиментите обаче не са само от страната на банките, тъй като и длъжниците по ипотеки, които струват повече от стойността на имотите, трябва да погледнат реалността. Уорън допълни: „Някои от вас би трябвало да останат в домовете си, но други просто може да не пасват на жилищата, които обитават и ще трябва да се изнесат. В крайна сметка тези жилища трябва да се върнат на пазара, за да отидат в ръцете на хора, които могат да си ги позволят. С други думи – трябва да осъзнаем проблема, да се справим с него, да приемем загубите и да започнем да изграждаме икономиката отново на стабилна основа”.

Според прогнозите на Уорън около 1,9 млн. американци ще загубят домовете си през тази година, което е ръст с около 200 хиляди спрямо миналата година. Тя определи ситуацията като „негативна спирала”, при която отнемането на жилища сваля цените на имотите, което води до задълбочаване на ценовия спад. Уорън е категорична: „Имаме проблем. Той продължава да расте”.Още новини..

One Response to “Тази година около 1,9 милиона американци ще изгубят жилищата си”

  1. Даааа и не само там.

    #913

Коментирай новината

Времето в момента

Фиксинг

календар

March 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031