Ще правят технологичен център на терен на БАН до гара Искър в столицата

Friday, September 25, 2009

gara_iskarТехнологичен център да бъде изграден на терен на БАН до гара “Искър” в столицата предвижда споразумение за създаването на Технологичен център “София“, подписано днес от изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков и от директора на Технологичен център “Дортмунд” Гуидо Барановски.

Предстои да се сформира работна група между двете страни, която ще подготви документацията за проекта на бъдещия център.

След това ще се кандидатства за финансирането на проекта от страна на европейските фондове, уточни Герджиков, цитиран от БТА. По думите му максималната първоначална стойност, която може да се очаква от страна на европейските фондове, е финансиране до 50 млн. евро. Тази сума ще бъде използвана за създаването на технологичен център на терена до гара “Искър”.

След решаването на проблема с терена на комбината “Кремиковци” общината има намерение да изгради там технологичен парк, съобщи още Герджиков. За тази цел ще бъде изпратено писмо за подкрепа до премиера Бойко Борисов, допълни той. В технологичния парк ще бъдат организирани производствата на фирми, занимаващи се с високи технологии.

Двата терена бяха посочени от Герджиков като подходящи за изграждането на технологичен парк в София още през август.

До края на годината ще бъде готова програмата за осъществяване на проекта, след което ще бъде допълнена и документацията за кандидатстването пред европейските фондове, каза Барановски. По думите му цялата процедура отнема около 15 месеца.

Металургичният комбинат в Дортмунд е бил превърнат в технологичен парк за четири години, а за проекта са изразходвани 150 млн. евро.

Германската страна ще обучи екип от български мениджъри за проекта и ще разработи програма за обучение на млади предприемачи в България. Целта ни е след пет години изграденият център в София да започне да се самоиздържа, каза Барановски.Още новини..

    None Found

Коментирай новината

Времето в момента

Фиксинг

календар

February 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728