Китай се тревожи за курса на долара и предупреждава за втора вълна на кризата

Sunday, March 14, 2010

Вън Цзябао

Вън Цзябао

Вън Цзябао, китайския премиер изрази безпокойство относно стабилността на американския долар и призова Вашингтон да „предприеме решителни мерки” за уверяването на Пекин в сигурността на дългосрочните облигации в американските банки. По думите му, всяко колебание на американската валута е повод за безпокойство в Пекин. Цзябао отбеляза, че Пекин не може да си позволи да допусне и най-малката грешка, когато става дума за финансовите активи на страната. Китай ще поддържа курса на своята национална валута на рационално и балансирано равнище, каза още Цзябао.

Китайският премиер заяви на пресконференция в Пекин след края на сесията на Националното китайско събрание на народните представители: „По отношение на юана ще бъде продължена политика на управляемия плаващ курс. Ще продължим реформата на механизма за образуване на обменния курс на юана; ще поддържаме като цяло стабилен курс на юана на рационално и балансирано равнище”.

По думите на Цзябао, „стабилният курс на юана в условията на световна криза е изиграл спомагателна роля във възстановяването на световната икономика”. Според него Световната икономика може да се сблъска с втора вълна на рецесия на фона на високата безработица и рискове на финансовите пазари. Като рискови фактори той определи и проблемите с държавните дългове в редица страни, нестабилността на обменния курс на валутите и цените на готовите продукти. Той уточни, че всичко това не само заплашва процеса по възстановяване на икономиката, но може и да доведе до втора вълна на рецесията.Още новини..

Коментирай новината

Времето в момента

Фиксинг

календар

August 2019
M T W T F S S
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031