От днес личните документи само с бързи и експресни поръчки

Monday, March 15, 2010

От днес МВР приема заявления за лични документи само по бърза и експресна процедура, съобщиха от ведомството. Издаването на документи с обикновена поръчка се прекратява във връзка с предстоящото от 29 март начало на издаване на паспорти, лични карти и шофьорски книжки от новия вид. До 23 март ще се приемат заявления за документи за самоличност на български граждани и чужденци само за бърза (три работни дни) и експресна услуга (осем часа).

На 17 март спира приемането на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и на български лични документи за чужденци с такса и за бърза услуга. Заявления ще се приемат само за експресна услуга. От 24 март пък спира приема на заявления за български документи за самоличност за български граждани и за бърза услуга. Ще остане прием на заявления за експресна услуга. До обед на 25 март ще се приемат всякакви заявления за български документи за самоличност от сегашния образец. След това ще се връчват готовите издадени по сегашния образец документи.

От 29 март започва прием на заявления за издаване на български документи за самоличност на български граждани и чужденци по новия образец. Първоначално ще се приемат документи само за обикновена услуга, като от 6 април ще започне прием на заявления за български лични документи за бърза и експресна поръчка.

В десетки дипломатически представителства на България по света вече има биометрични гишета за обработка на новите документи за самоличност. Там, където няма техника, ще се издава временен паспорт с валидност до година, за да може българският гражданин да се върне в България или да отиде в най-близкото представителство с биометрично гише за прием на заявлението. Взетите биометрични данни ще се пращат по електронен път до България. Готовият документ ще се връща или с куриерска фирма или по дипломатическа поща, като разходите ще са за сметка на получателя на документа.Още новини..

Коментирай новината

Времето в момента

Фиксинг

календар

February 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728