Днес е Петльовден

Tuesday, February 2, 2010

Днес православната църква празнува Сретение Господне, а народната памет отбелязва по стар стил още един празник – Петльовден. Ще бъде открит и първия и единствен в България монумент на петела в с. Голица, община Долни чифлик, като символ на празника Петльовден – ден на мъжките рожби. Кметът на общината Борислав Натов и кмета на селото Добрин Златев ще прережат лентата. Церемонията ще бъде от 12 часа. По традиция Петльовден се отбелязва в селата Бърдарево, Голица, Кривини, Солник и други.

Петльовден е празника на момчетата и мъжките рожби, като момче от къщата трябва да заколи петел на прага на дома си. С кръвта се прави кръстен знак на входа на дома, а главата се забучва до вратата. Краката на петела се изхвърлят на покрива на къщата, а перата се запазват, за да бабуват с тях жените и да лекуват децата си. Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, като после се прибира и вари цял ден. Сготвената птица се раздава на съседи за здраве на мъжките деца в къщата.

Петльовден е езически обичай и версиите за произхода му са няколко – жертвоприношението се прави за здраве е едната, докато другата обичаят е свързан с отвличането на деца еничари от кърджалиите. Те минавали от къща на къща и принуждавали бащите или да дават синовете си, или да ги убият. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, бащите заблуждавали турците, че са погубили децата си, докато те били скрити.Още новини..

Коментирай новината

Времето в момента

Фиксинг

календар

May 2019
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031