14 февруари – Трифон Зарезан, Свети Валентин и Заговезни

Sunday, February 14, 2010

На 14 февруари милиони хора по света честват Свети Валентин – празника на влюбените. Денят най-вероятно е кръстен на свещеник, убит мъченически през 270 година от император Клавдий II, въпреки че има няколко християнски светци с името Валентин. Свещеникът подписал писмото до дъщерята на тъмничаря, в която се влюбил, с „от твоя Валентин”. Според втора теория, празникът е продължение на римските чествания на Празника на Луперкалия, в чест на богиня Юнона, която била богиня на жените и брака. Честването се смятало като ритуал за плодовитост. Тогава, на следващия ден жените пишели любовни писма, който пускали в урна. Мъжете теглели писмо от там и през годината трябвало да открият жената, която им написала писмото. Обичаят по разменяне на картички и други любовни сувенири започва да се развива във Франция и Англия през XIV и XV век и става популярен в САЩ през XIX и XX век.

Днес по стар стил се отбелязва църковният празник на Свети Трифон Зарезан – Денят на лозаря. През 1968 година, след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите, като на този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто, изпича хляб и приготвя пълнена с ориз кокошка. Хляба и гозбата поставя в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства 3 пъти. Той отрязва първите 3 пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите, а след като свършат, мъжете си устройват шумни веселби.

Сирни Заговезни е подвижен и се отбелязва в неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Празник поставя началото на най-големия пост през годината (Великия пост), с него се свързват и кукерските игри и прошката. В българската народна традиция празника обозначава границата между зимата и пролетта – възраждащата се природа. Сутринта на Сирни Заговезни се запалват огньове на най-високото място в селото или на мегдана и докъдето стига светлината на огъне, дотам ще има продородие. Запалва се и слама и се прескача за здраве. На празникът се иска прошка – по-младите посещават домовете на по-възрастни роднини и близки и искат прошка. Целуват ръка на родителите си и изричат „Прощавай, мале, тате…”, а те отговарят „Просто да ти е! Господ да прощава”.Още новини..

4 Responses to “14 февруари – Трифон Зарезан, Свети Валентин и Заговезни”

 1. lidi

  MNOGO 6TE SLADKI VSI4KI HORAA

  #1859
 2. lidi

  MNOGO QKI SNIMKI

  #1858
 3. EDNO SARCE BZA TEB

  #1471
 4. obicamte

  #1470

Коментирай новината

Времето в момента

Фиксинг

календар

May 2019
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031